Dünya Forum



Join the forum, it's quick and easy

Dünya Forum

Dünya Forum

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Dünya Forum

BİLGİ PAYLAŞIM FORMU


    Gazipaşa Genel Bilgi

    Admin
    Admin
    Admin
    Admin


    Erkek
    Mesaj Sayısı : 2546
    Yaş : 54
    NERDEN : istanbul
    HOBİNİZ : bilgisayar
    Basarı Puanı :
    Gazipaşa Genel Bilgi Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Gazipaşa Genel Bilgi Right_bar_bleue

    Güçlülük :
    Gazipaşa Genel Bilgi Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Gazipaşa Genel Bilgi Right_bar_bleue

    Aktiflik :
    Gazipaşa Genel Bilgi Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Gazipaşa Genel Bilgi Right_bar_bleue

    Kayıt tarihi : 18/04/07

    Gazipaşa Genel Bilgi Empty Gazipaşa Genel Bilgi

    Mesaj tarafından Admin 2nd Aralık 2008, 22:21

    Gazipaşa Genel Bilgi


    Gazipaşa Genel Bilgi Gazii
    Akdeniz Bölgesi'nde, Antalya İli'ne bağlı bir ilçe olan Gazipaşa'nın batı ve kuzeyinde Alanya İlçesi, kuzeydoğusunda Konya, doğusunda İçel, güney ve güneybatısında Akdeniz ile çevrilidir. Taşeli Yarımadasının batısında, Taşeli platosunun güneyinde yer alan ilçe, küçük bir kıyı ovası ile arkasındaki dağlık alanlar ve platolardan oluşur. Kuzeyini batı Torosların uzantıları ile Gazipaşa Yaylası engebelendirir. Ormanlarla kaplı dağlardan inen akarsuların taşıdığı alüvyonlar kıyıda küçük bir ovayı oluşturmuştur.
    Antalya'ya 180 km. uzaklıktaki Gazipaşa'nın yüzölçümü 931 km2'dir. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 44.541'dir.
    İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Kıyı kesimlerinde bitkisel üretim, iç kesimlerde ise hayvancılık ve ormancılık ağırlık kazanır. Kıyı ovalarında turfanda sebze ve muz yetiştirilir. Ayrıca pamuk, turunçgiller, yer fıstığı yetiştirilir. Seracılık da ön plandadır.Gazipaşa, Türkiye muz üretiminde çok büyük paya sahiptir. Alanya sınırından, Anamur sınırına kadar bütün sahil boyunca muz yetiştirlmekte olup, tüm sahil boyunca muz bahçeleri uzanmaktadIr. Tadı ve kokusu yerli muz olarak aranan niteliktedir.
    İskele, Koru ve Kahyalar plajlarının bulunduğu kumsallar, Karetta Karetta kaplumbağalarının önemli bir üreme merkezidir. Bugüne kadar bakir kalmış Gazipaşa, konaklama, dinlenme tesisleri, tarih ve doğa güzellikleri, yapımı süren havaalanı ve yat limanı ile gözde bir turizm merkezi olma yolunda ilerlemektedir.
    Klikya’nın önemli bir liman kenti olan Gazipaşa, eski çağlarda Selinius, Selintos, Selinot, Trajenpolis ve Stranpolis isimlerini almıştır. Selçuklu döneminde Selinus ve Selinti isimleriye anılmıştır. ****** 1920'de Delibaş isyanındaki kahramanlığından dolayı ilçeye "Gazipaşa" adını vermiştir.
    Gazipaşa'nın tarihinin oldukça eskiye indiği yörede yapılan kazılar sonucu anlaşılmaktadır. MÖ.2000'e inen bu yerleşim Luvilerle başlar, onları Hitit yerleşimi izler. Nitekim Karatepe (Sivaslı) civarındaki kalıntılar bunu doğrulamaktadır. Gazipaşa yöresindeki Selinus, önemli bir liman kentidir. Bu limandan Anadolu'dan Mısır'a yönelik ticaret yapılmakta idi. Yunan koloni devletlerinin yerleştiği yöre, MÖ.197'de Roma egemenliğine girmiştir. Roma İmparatoru Traianus burada ölmüş, onun yerine tahta geçen Hadrianus da Selinus'a gelerek imparatorun cenazesini Roma'ya götürmüştür. Bizans döneminde Selinus bir süre Traianapolis ismiyle piskoposluk merkezi olmuştur. Gazipaşa bölgesi Selçuklu Sultanı I.Alaeddin keykubat'ın 1221'de Alanya'yı ele geçirmesinden sonra, Selçuklulara tabi olmuş, Teke Beyliğinin hakimiyetinden sonra Fatih Sultan Mehmet zamanında Kaptan-ı Derya Gedik Ahmet Paşa tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.
    Evliya Çelebi buradan söz etmiştir: "XVIII. yüzyılda Selinti kazasının İçel (Mersin) sınırları içerisinde Silifke Sancağına bağlı 26 köyü olan ve yıllık 80 akçe vergi veren bir kazadır. Deniz kenarında bakımlı cami ve evler ile yemyeşil dağlara sahiptir. Kıbrıs’a 70 mil uzaklıkta iskelesi vardır."
    Osmanlı döneminde Selinti ismiyle tanınan bu yerleşme Anamur'a bağlı bir bucakken, 1921'de Selinti ismi ile ilçe yapılmıştır. 1926'da bucak olarak Alanya'ya bağlanmış, 1948'de de yeniden ilçe konumuna getirilmiştir.

      Forum Saati 19th Mayıs 2024, 21:16