Dünya Forum



Join the forum, it's quick and easy

Dünya Forum

Dünya Forum

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Dünya Forum

BİLGİ PAYLAŞIM FORMU


    Korkuteli Genel Bilgi

    Admin
    Admin
    Admin
    Admin


    Erkek
    Mesaj Sayısı : 2546
    Yaş : 54
    NERDEN : istanbul
    HOBİNİZ : bilgisayar
    Basarı Puanı :
    Korkuteli Genel Bilgi Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Korkuteli Genel Bilgi Right_bar_bleue

    Güçlülük :
    Korkuteli Genel Bilgi Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Korkuteli Genel Bilgi Right_bar_bleue

    Aktiflik :
    Korkuteli Genel Bilgi Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Korkuteli Genel Bilgi Right_bar_bleue

    Kayıt tarihi : 18/04/07

    Korkuteli Genel Bilgi Empty Korkuteli Genel Bilgi

    Mesaj tarafından Admin 2nd Aralık 2008, 22:18

    Sultan Alaaddin Camii: (Alaaddin Kışla semtindedir) Enkazından büyük bir eser olduğu anlaşılmaktadır. Alaaddin Keykubat zamanında veya sonrasında ona izafeten yaptırıldığı sanılmaktadır.
    İmartehane: Hamitoğullarının Hamit Abatlıların yaptırmış olduğu taş medresenin bulunduğu yerde büyük bir imarethane mevcutmuş. Bu enkaz üzerinde sonradan Hamitoğulları şimdiki taş medreseyi inşa etmişlerdir.
    Su tüneli: Alaaddin kışla semtinin sulanmasında büyük fayda sağlamış olan bu eser Kışla semtinin batısında bir yer altı tüneli iken; şu anda Korkuteli barajı altında kalmıştır.
    Porsuyu kalıntıları: Korkuteli Sülekler Köyü’ndeki por (kireçli) suyunun o zamanlardan getirilmiş olduğu toprak altından çıkan su künklerinden anlaşılmaktadır.
    Hamamlar: Kışla semtindeki 3 adet hamam kalıntısı ile Kızılkahveler civarında kullanılmaz durumunda bir hamam mevcuttur. Hamam 1990 yılında restore edilmiştir.
    Türbeler: Rivayete göre Selçuklular bu havaleyi fethederlerken beş büyük zat şehit düşmüştür. Bunlar Yaren dede (****** Orman Parkı arkası), Kurtbaba (İmrehor Köyü karşısı), Ali Fahrettin! Kebir (Büyükköy), Ali Fahrettin! Sağir (Küçükköy), Kureyşbaba (Gümüşlü Köyü) isimli zatlardır. Adı geçen semtlerde türbelerinin olduğu sanılmaktadır.
    Emir Sinaeddin Medresesi İlçenin 3 km batısındadır. 1319’da Hamidoğulları’ndan El Emin Sinaeddin tarfından yaptılımıştır. Kesme taştan iki katlı ve eyvanlı olan yapı Selçuklu medreselerindendir
    Korkuteli Genel Bilgi


    Korkuteli Genel Bilgi Korkut
    Akdeniz Bölgesi'nde, Antalya İli'ne bağlı bir ilçe olan Korkuteli'nin doğusunda Antalya Merkez, batısında Muğla Fethiye, Burdur, Gölhisar ve Çavdır ilçeleri, güneyde Kumluca ve Elmalı ilçeleri, kuzeyde Burdur, Bucak ve Tefenni ilçeleri ile çevrilidir. Korkuteli Antalya’nın kuzey batısında ve Antalya’ya 68 Km. uzaklıkta bulunmaktadır. Torosların başlangıcını oluşturan Bey Dağları’nın Akdeniz’e bakan yüzünün arka kısmında oluşan düzlüklerin ve tepeciklerin hakim olduğu bir arazi yapısı mevcuttur. Bey Dağları’nın yamaçları ve etekleri çamlık fundalık ve ormanlarla kaplı olup, düz alanlar ise; tarım alanı olarak kullanılmaktadır.
    Yüzölçümü 2.471 km2’dir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1020 metredir.2000 yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre Korkuteli İlçesinin Toplam Nüfusu 51.580 dir.
    İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Bunun yanı sıra su ürünleri üretimi de yapılmaktadır.Korkuteli Baraj gölü, Kozağacı,Küçükköy ve Bahçeyaka göletlerinde Aynalı Sazan ve Alabalık üretilmektedir.
    Antik çağda Psidia sınırları içinde yer alan ve Pamphylia’ya komşu olan yöre Makedonya, Roma ve Bizans yönetimlerinden sonra XII. yüzyılda Anadolu Selçuklularının eline geçmiştir. Stanos adıyla anılan ve Tekeoğullarının merkezlerinden olan yerleşme, daha sonra Hamidoğullarının hakimiyetine geçmiştir. XVI. yüzyılda da Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katıldı ve İstanos adıyla anılmaya başlandı. Teke sancağına bağlı olan İstanos II. Beyazid’in (Yıldırım Beyazıt) oğlu Korkud’un ( Korkud Çelebi, Osmanlı şehzadesi, d: 1470 Amasya, ö: 1513 Kütahya) burada sancak beyliği yapmasından dolayı zamanla Korkudili veya Korkudeli olarak anılmıştır. 1879'da Nahiye olan yerleşme 1915'te Korkuteli ismiyle İlçe yapılmıştır.
    Osmanlı döneminde kışlık yerleşim alanı olarak kullanılan Alaeddin Mahallesinin1) adı Anadolu Selçuklu hükümdarı Sultan Alaeddin’e dayanmaktadır. Kentin 3 km. batısındaki Alaeddin Camisi, I. Keykubad tarafından yaptırılmıştır. Günümüze yalınıca minaresi ve kapısı ulaşan caminin yazıtından, Kuyucu Murad Paşa tarafından tekrar yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Bu camiye çok yakın olan Emir Sinaneddin Medresesi ise 1319’da Hamidoğulları tarafından yaptırılmıştır. İlçedeki tarihsel kalıntılardan en önemlisi ise Güllük Dağı Milli Parkı içindeki Termessos kentidir.
    İlçede bunların dışında tarihi eser olarak, bugünkü taş medresenin bulunduğu yerdeki imarethaneden günümüze hiçbir kalıntı gelmemiştir. Evdir Han, Çaybaşı Hamamı ile İlçenin 3 km. batısında 1319'da Hamidoğullarından El Emin Sinaeddin tarafından yaptırılan Emir Sinaeddin Medresesi ile Selçuklu dönemine ait türbeler bulunmaktadır.

      Forum Saati 19th Mayıs 2024, 17:54